Харківського Пушкіна викинули з державного реєстру пам’яток

Пам'ятник Пушкіну у Харкові. Архівне фото: Харків Times

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення чималої кількості пам’ятників. Серед них – нині знятий з п’єдесталу пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну в Харкові.

Про це Харків Times повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

«Уряд прийняв рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників російському письменнику Олександру Пушкіну,  більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам. Відповідна постанова ініційована та розроблена Міністерством культури та інформаційної політики України», – йдеться у повідомленні.

Компанію «нашому» Пушкіну складають його ж пам’ятники в Одесі, Києві та Житомирі, пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка у Києві, могила російського генерала Ватутіна у Маріїнському парку столиці, пам’ятники князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, «Україна – визволителям» в Ужгороді та Меморіальний комплекс «Борцям революції» в Луганську.

Постанова Кабінету Міністрів України прийнята на вимогу Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Як повідомляв Харків Times, 9 листопада минулого року, у День української писемності та мови, навколо розташованого у сквері Поезії в середмісті Харкова пам’ятника російському поету Олександру Пушкіну відбулася низка подій: спочатку його закладали мішками з піском, а потім зняли погруддя з постаменту та вивезли у невідомому напрямку.